Smog – skąd się bierze i dlaczego jest tak niebezpieczny?

Ekolodzy wciąż alarmują o pogarszającej się jakości powietrza w wielu rejonach Polski. Zobacz dlaczego powinniśmy dbać o czystość powietrza i wymieniać stare piece.

Smog – skryty zabójca.

Niewiele osób zdaje sobie na poważnie sprawę jak niebezpieczny jest smog. Szczególnie grono osób w podeszłym wieku twierdzi niekiedy, że jest to tylko i wyłącznie wymysł “eko-świrów”. Prawda jest niestety zgoła inna.

Podczas emisji spalin ze starych kotłów, opalanych paliwem stałym tj. słabej jakości węglem, śmieciami; do środowiska wydziela się mnóstwo rakotwórczego benzopirenu. Substancja ta powoduje zmiany nowotworowe w naszym organizmie, przez co wzrasta ryzyko zachorowania na raka.

Smog to niejako wielka chmura zanieczyszczonego powietrza unosząca się zazwyczaj nad wielkimi miastami (rzadziej nad wsiami). Wielkie metropolie są szczególnie narażone na działanie złej jakości powietrza, gdyż występuje tam mnóstwo dodatkowych spalin np. z fabryk przemysłowych, bądź z samochodów.

Czy rodzaj pieca ma znaczenie?

Niedawno w mediach popularnym tematem była nagonka na piece złej jakości, tzw. “kopciuchy”. Pozwalają one bowiem na spalanie węgla najgorszego sortu – mułu i miału. W wielu krajach Europejskich ten rodzaj węgla zaliczany jest do kategorii odpadów, zatem nie jest dostępny w sprzedaży. Inaczej jest w Polsce. Choć trend powoli się zmienia i ludzie pod presją społeczeństwa i sankcji od miast rezygnują ze spalania taniego paliwa – część osób nadal to robi. Co więcej, wielu z nich nie przejmuje się za grosz stanem powietrza i nie inwestuje nawet w ten najgorszy jakościowo węgiel. Zamiast tego spala w piecach swoje śmieci, m.in. tworzywa sztuczne.

Czy warto wybrać piec ekologiczny?

Piece ekologiczne to zdecydowanie wybór godny polecenia dla miłośników dbania o środowisko. Zaprojektowano je w celu stanowczego ograniczenia emisji spalin do środowiska. Wbrew pozorom nie są wcale drogie. Jedyne co może od nich odstraszać to brak wiedzy na temat używanego w nich paliwa.

Do najpopularniejszych pieców ekologicznych możemy zaliczyć:

  • kotły na pellet (paliwo stałe w formie granulatu uzyskiwane z biomasy)
  • kotły na ekogroszek (paliwo węglowe mające bardzo niską zawartość siarki i odznaczające się wysoką kalorycznością)
  • kotły na brykiety (sprasowane trociny i wióry)

Jedyną wadą ekologicznym pieców są ich gabaryty. Są one nieco większe od standardowych pieców. Z drugiej strony paliwo używane do ogrzewania ich jest zdecydowanie tańsze od jego odpowiednika w standardowych kotłach. Jest to zatem dobra inwestycja w trosce o środowisko, ale również nasz portfel.

Najlepsza metoda palenia w piecu.

Główne metody rozpalania pieca są dwie, z czego tylko jedna jest polecana przez producentów i przeważa w standardowych piecach. Mowa tu o metodzie rozpalania pieca od góry. W odróżnieniu od drugiej metody – rozpalania od dołu; pozwala ona na o wiele czystsze i bardziej efektywne spalanie węgla oraz drewna.

Aby skorzystać z metody rozpalania od góry musimy posiadać jednak specyficzny piec, który ma wlot powietrza pod ruszt a wylot spalin u góry paleniska. Do takich pieców zaliczamy:

  • 90% domowych kotłów,
  • kominki
  • piece kaflowe i kuchenne posiadające dostatecznie wysokie palenisko, aby zmieściła się dostateczna ilość paliwa.

Do rozpalania takich pieców używamy najlepszego jakościowo węgla oraz drewna, które stanowczo ograniczają emisję trujących związków.